Kínos szolnoki példát hoztak fel a hálapénz visszaszorítására indított médiakampány kapcsán

Megosztás

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a hálapénz visszaszorítására indított kampányt, közölték a fővárosban megtartott pénteki, azaz mai sajtótájékoztatójukon. A közösségi médiában és a Magyarországon elérhető televíziós csatornákon fog futni huszonegy ezzel kapcsolatos kisfilm, természetesen példaként a Szolnok megyei kardiológus esetét említették.

Pap Judit, az NVSZ szóvivője elárulta, a kampány A hála továbbra sem pénz! nevet viseli, amit az egészségügyben korábban általánosnak nevezhető, azonban három éve már büntetendő paraszolvencia visszaszorítása érdekében indítottak.

Hozzátette, a rendszerből még mindig nem tűnt el a hálapénz intézménye, tavaly tizenkilenc esetben kezdeményeztek nyomozást az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint a vesztegetés elfogadása miatt. Ne felejtsük el, ilyenkor nemcsak az orvos, de a pénzt felajánló beteg, vagy hozzátartozó is bűncselekményt követ el!

Szoktuk írni, alig van hír Jász-Nagykun-Szolnok megyei érintettség nélkül: a szóvivő példaként a szolnoki kardiológus esetét említette, aki ellen 67 rendbeli vesztegetés miatt indult büntetőeljárás.

Beszámoltunk róla, a szóban forgó orvosnál, aki egyébként a Hetényiben dolgozott, a nyomozók több mint 37 millió forintot, továbbá közel 10 millió forint értékű valutát, mobiltelefonokat, ékszereket, üres és készpénzt tartalmazó borítékokat foglaltak le. Az orvost azonnal kirúgták a kórházból.

Persze a lebukott kardiológus esete nem egyedi, Szabolcsban egy onkológus és asszisztense kemoterápiára szoruló betegektől szedett be pénzt az egyébként ingyenes kezelésekért – mondta a szóvivő.

Az idősebbeknek szánt kisfilmben ismert színészek láthatók, a fiataloknak pedig rapperek részletezik a témát. Utóbbiból egy hosszabb változat is készült, amellyel a közösségi médiában hívják fel a figyelmet a jelenségre – olvasható az MTI közleményében.

Az NVSZ munkatársai tavaly hatvan bűnmegelőzési előadást tartottak, amelyeken több mint hatezer egészségügyi dolgozó, illetve egyetemista vett részt.

A Vesztegetés kiszorítása az egészségügy területén elnevezésű projekt 473 millió forintból, hazai társfinanszírozásban, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Képek: Index, Mészáros János/MTI

Kapcsolódó cikkek